Hanuka 3. napja a Nyugatinál

Hanuka harmadik estéjén, december 26-án újból 300-400-an gyűltek össze a Nyugati téren, hogy az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség szervezésében közösen vegyenek részt a fény ünnepén.  Oberlander Báruch rabbi köszöntötte a jelenlévőket, majd fia, Oberlander Eliezer mondott rövid beszédet, melyben a következőket emelete ki: azokért a hétköznapi csodákért is hálásnak kell lennünk, amiket sokszor talán természetesnek veszünk. Az életünk önmagában, az, hogy felkelünk, látunk, hallunk, érzékeljük a külvilágot ugyanúgy csoda, mint a szentélyben történt események, melyre most emlékezünk.

Az elsőként felszólaló díszvendég, Őexc. Yosef Amrani, Izrael Állam rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövete miután magyarul kívánt boldog Hanukát, kiemelte: a jövőben is mindig emlékeznünk kell a több mint 2 évezrede történt csodára, hiszen a tradíciók megtartása a közösség egyik legfontosabb összetartó ereje. Izrael története is tele van csodákkal, de fontos, hogy e mellett erős hitünk is legyen, és bízzunk a jövőnkben, ahogyan eddig is tettük.
Mr. David Van Cleve, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ügyvivője is magyarul köszöntötte a megjelenteket és kívánt boldog Hanukát, majd háláját fejezte ki, amiért részt vehet a gyertyagyújtáson. Kifejtette: a remény, a hit, a szeretet együtt jelenik meg abban a csodában, amit ma közösen ünneplünk, és amire emlékezünk. A jelenben pedig 2000 év távlatából is reményt ad számunkra a Makkabeusok története: az igaz hit legyőzheti a hatalmaskodókat és a nehézségeket.
A program formális részét követően egy firenzei zenekar játszott el néhány számot, majd egy magyar hegedűs is csatlakozott a Szól a kakas már című dalhoz, ezzel zárva a Hanuka 3. estéjét a Nyugati téren.
HOLNAP IS VÁRUNK: A holnapi napon, Hanuka negyedik estéjén Dr. Bagdy Gábor, főpolgármester-helyettes, Vattamány Zsolt, Budapest VII. kerülete, Erzsébetváros polgármestere és Karácsony Gergely, Budapest XIV. kerülete, Zugló polgármestere lesznek a díszvendégek.

ÓBUDAI ZSINAGÓGA