Hogyan vált az Eastern Parkway 770 a legismertebb zsidó épületté?

Hogyan vált az Eastern Parkway 770 a legismertebb zsidó épületté? – erre a kérdésre keresi a választ a Forward cikke.

A három vöröstéglás-egységből álló épület megtalálható Ausztráliában, Indiában és a texasi El Pasóban is. A gótikus újjászületés stílusában épült ház képe ott virít férfiak tálesztokján, mezuzákon és adománygyűjtő perselyeken. A brooklyni központú Chábád-Lubavics haszid mozgalom hírneves központjának jelen pillanatban a világon legalább hat másolata épül.

Chabad Headquarter New York

” data-medium-file=”https://zsido.com/files/2021/10/645B4953-3B4E-4265-BECB-3F823187D6FD-300×200.jpeg” data-large-file=”https://zsido.com/files/2021/10/645B4953-3B4E-4265-BECB-3F823187D6FD-1024×683.jpeg”>

Chabad Headquarter a háttérben középen

Amikor elkészül a nigériai is, akkor a Föld minden kontinensén legalább egy áll majd az ikonikus épületből.

A zsidó élet egyik központjává váló épületet azonban nem vallási célokra tervezték. A Kingston Avenue metróállomás közelében közel egy évszázada álló épületben magánlakás és orvosi

A Rebbe

” data-medium-file=”https://zsido.com/files/2018/11/s_topTEMP425x425-8942-230×300.jpeg” data-large-file=”https://zsido.com/files/2018/11/s_topTEMP425x425-8942.jpeg”>

A Rebbe

rendelő működött. Itt rendezte be irodáját, majd otthonát a Rebbe, Menachem Mendel Schneerson rabbi és ez volt az, ami a zsidóság talán leggyorsabban és legszélesebb körben elterjedt ágának jelképévé tette az épületet. Bár a márvány ablakkeretek, az üvegablakok és egyéb részletek jelentéktelennek tűnhetnek, mégis a 770 lett New York City legtöbbet másolt épülete.

„Ez volt a Rebbe otthona, melyet átadott és megnyitott a nagyközönségnek” – mondta a lubavicsi építész, Eli Meltzer, aki a 770 szellemében felépített, nemrégiben megnyitott El Paso-i Chábád-központ főépítésze volt.

Az épületegyüttesnek ma 35 másolata létezik szerte a világban. Többségük Chábád-ház, de egy izraeli lakóház és egy étterem is szerepel közöttük. Az épületek egy része teljesen hűen követi az eredetit, míg mások csak egyes elemeikben. A Tel-Aviv közelében fekvő Kfár Chábádban tégláról téglára másolták az eredeti brooklyni épületet mind kívülről, mind pedig a belső terekben. A Dalai Láma dharmasalai (India) otthonához közel álló épület az eredeti brooklyni 770 motívumait ötvözi a helyi építészet ragyogó színeivel és az épületeket körülölelő teraszaival.

Az épület másolata Melbourne-ben (Wikipédia)

„Spirituálisan mindenki pontos másolatot szeretne. De nincsenek szabályok” – mondta Meltzer. Többek között az alapanyagok beszerezhetősége, a rendelkezésre álló költségvetés és a leendő funkciók által meghatározott követelmények is okozhatják, hogy változtatni kell a mintán. Ráadásul van ugyan köztük olyan, melyet újonnan építettek, másokat korábban már meglévő szerkezetek felhasználásával készítettek.

A Rebbe 1994-ben bekövetkezett haláláig élt és dolgozott az eredeti 770-ben.

A lubavicsi mozgalom szeretett és tisztelt vezetője a XVIII. században született haszid eszméket ötvözte korának legmodernebb technológiájával, hogy új életet leheljen a holokauszt utáni zsidóságba és az üzenete minél több zsidóhoz eljuthasson világszerte.

Ugyanígy az épület is évszázadok hagyományait összegzi. A hármas csúcsú tető nemcsak építészeti elem, hanem védjegy is, mely számtalan felszerelési tárgyon: faliórákon, adománygyűjtő perselyeken, stb… is feltűnik.

„A Rebbe minden zsidó vezetője volt. A 770 az egész zsidó népé” – mondta Motti Seligson, médiával foglalkozó igazgató. A Chábád központi épületének másolatait sokszor nem ortodox zsidók finanszírozzák.

A világon sok helyen a Chábád jelenti az egyetlen lehetőséget arra, hogy a zsidósággal kapcsolatba kerüljenek emberek. A Pew nemrégiben közzétett kutatása szerint az amerikaiak 37 százaléka vett már részt legalább egyszer valamiféle Chábád rendezvényen vagy részesült segítségben, illetve szolgáltatásban amelyet a Chábád nyújtott.

A lubavicsi világ központja: hogy zajlott a munka a 770-ben?

A Rebbéről szóló történetekben gyakran szerepelnek a titkárai, Hodakov rabbi, Groner rabbi és mások, akik a fotókon is jól látható módon kísérték őt mindenhova. Mi szüksége van egy rebbének titkárra, mivel foglalkozik egy haszid csoport vezetőjének titkársága és milyen kvalitások kellenek a pozíció betöltéséhez? A híres 770-ben egykor folyt munka kulisszatitkairól Oberlander Báruch rabbit kérdeztük.  … Olvass tovább

Borítókép: Az eredeti épület New Yorkban (forrás: Wikipédia)

ÓBUDAI ZSINAGÓGA