Itt minden zsidó fiatal otthon érezheti magát – interjú Bánki Artúrral

„Zsidóság-körkép” sorozatunkban annak járunk utána, hogyan látják a zsidóságot a közösség tagjai, illetve a közélet különböző szereplői. Bánki Artúrt, az EMIH munkatársát kérdeztük.

Az EMIH-nél te fogadod a látogatókat, mondhatni: az EMIH arca vagy. Tudsz mindig mosolyogni, kedves lenni? Mi van, ha rossz napod van?

Mivel alapvetően is boldog és vidám természetű vagyok, nem esik nehezemre kedvesnek lenni a vendégekkel és mosolyogva fogadni őket, ráadásul azt csinálom, amit szeretek, ami minden nap egy plusz töltést ad a munkámhoz.

Tagja vagy valamelyik zsidó ifjúsági szervezetek?

Az Átid tagja vagyok a megalakulás óta, valamint egy pár éve én vagyok az Átid ösztöndíjprogram koordinátora. Azt gondolom, hogy az évek alatt nagyon jó társasággá kovácsolódott a szervezet, szerencsére a tagjaink száma folyamatosan növekszik, és rendszeresen fantasztikus hangulatú rendezvényeink vannak, amin minden zsidó fiatal otthon érezheti magát.

Ha lakatlan szigetre mennél, kit válogatnál magad mellé a minjenbe a magyar zsidó közösség tagjai közül?

A szeretteimen és a barátaimon kívül természetesen vinném magammal a rabbikat, akikkel minden nap együtt dolgozunk, így azt gondolom minden adott lenne ahhoz, hogy tartalmasan töltsük el az időt.

Ha egy névtelen adakozó 10 milliárd forintot adna neked, hogy azt a magyar zsidóság javára fordítsd, mihez kezdenél?

Mindenképpen közösségépítésre fordítanám, zsinagógákat építenék és újítanék fel, kezelésbe venném az elhagyott temetőket, ingyenes oktatási intézményeket hoznék létre, valamint karitatív tevékenységekkel segíteném a rászorulókat.

Milyen számodra egy ideális zsidó vezető?

Az első és legfontosabb, hogy fel lehessen rá nézni. Hiteles és példamutató legyen a közösség részére minden tekintetben.

Milyen az ideális zsidó iskola?

Az ideális zsidó iskolában a világi oktatás mellett nagy hangsúlyt kell fektetni a vallási oktatásra is. Fontosnak tartom, hogy a gyereknek tudjuk adni egy értékekkel rendelkező erős zsidó identitást, ahol megtanulják a hagyományok megőrzésének fontosságát, és a Tóra által tanított és közvetített értékekkel teli, teljes életet tudjanak élni.

Tíz év múlva hogyan szeretnéd látni magadat a zsidóságban, magad körül a zsidóságot?

Szeretnék továbbra is aktív tagja lenni a közösségnek, és bízom benne, hogy a jelenlegi, folyamatosan fejlődő magyarországi zsidó élet ugyanilyen vagy még nagyobb lendülettel fog növekedni, és még többen fognak visszatalálni a gyökereikhez.

Ha el kellene költöznie Magyarországról, akkor melyik zsidó szervezet, intézmény, személy hiányozna a leginkább?

Az Óbudai Zsinagóga, és az ottani közösség, akikkel minden héten fantasztikus hangulatban töltjük el a sábeszi ünnepi kidust.

Ha a Siratófalnál lehetne három kívánságod, ami teljesül, mit kérnél a magyar zsidó közösséggel kapcsolatban?

Egységes zsidóságot, a különböző zsidó szervezetek összetartását a közös cél, egy még szebb és még jobb zsidó jövő építésben, valamint egyre növekvő létszámú zsidóságot.

Melyik a hozzád legközelebb álló ima/ tórai tanítás?

Náásze v’nismá, azaz megtesszük és meghallgatjuk, ezt mondták őseink a Színáj hegynél amikor átvették a Tórát az Örökkévalótól. Minthogy előbb az mondatott ki: „Náásze”, azaz: „Megtesszük”, nyilvánvalóvá tették ezzel, hogy az Isten akaratát követő engedelmességünk feltétel nélküli. Azt gondolom, hogy nekünk is feladatunk Istent feltétel nélkül elfogadni, és szolgálni őt teljes szívünkkel életünk során.

Lefkovics Zsófi

A sorozat eddigi részei:

Szántó T. Gábor

Lang Györgyi

Székhelyi József

Lefkovics Péter

Borgula András

Szalai Kálmán

Fritz Zsuzsa

Klopfer Dávid

Rubin Eszter

Köves Mushky

Szilágyi Nóra

Győrfi László

Ambrus Klára

Fűszeres Eszter

Faith Asher

Kovács Gergő

Szerényi Ádám

Raj Ráchel

Szilánk Zsuzsa

Geszti Péter

zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA