Kik húzzák el a nótánkat? – Klezmer zenekarok Magyarországon

A nyár az igazi fesztiválszezon. Ilyenkor mindenki „valahova készül”, kikapcsolódni, barátokkal találkozni, kedves zenéit, zenekarait hallgatni, tartalmasan eltölteni az időt. A klezmer-zenekaroknak is fontos ez az időszak, ezeken az összejöveteleken érik el a legtöbb embert, akik később is híveik maradnak. Néhányukat megkérdeztük a klezmer zene és a fesztiválok kapcsolatáról. Az alábbiakban Jávori „Fegya” Ferenc (Budapest Klezmer Band), Kovács Gergő (Stetl zenekar), Masa Tamás (Sabbathsong) és Vajda Tibor (Z’mirim Klezmer Band) gondolatait olvashatják. 

Minden zenekarnak nagyon fontos a koncertezés, manapság ez a legegyszerűbb módja a közönséggel való személyes találkozásnak, és ehhez jó terepet biztosítanak a különböző tematikus, zenei és egyéb fesztiválok. – Nagyon fontos lehetőségek ezek – mondja Kovács Gergő, a Stetl zenekar frontembere –, a magyar és zsidó kultúra együttélésének bemutatását, egymásra való hatásának érzékeltetését, mint legfőbb üzenetünket itt tudjuk átadni. Vajda Tibor (Z’mirim) szerint ez a zene különböző balkáni elemekkel vagy akár rockzenei elemekkel vegyítve, nagyon jó világzenei hangulatot teremt. A Budapest Klezmer Band első meghívása is egy fesztivál volt 1992-ben Cfátban.

A legfontosabbak a zsidó témájú fesztiválok, mint a Zsidó Művészeti Napok, Magyar–Izraeli Kulturális Napok, holokauszt-megemlékezések, antiszemitizmus és rasszizmus elleni fesztiválok, purimi és hanukai fesztivál, Sólet Fesztivál, a Mádi napok.
Nagyon érdekes azonban megfigyelni, hogy miközben a Szigeten például ismét lesz Zsidó Sátor (ami évek óta van az EMIH szervezésében), addig a Világzenei színpadra nem nagyon hívják meg a klezmer zenét játszó zenekarokat, pedig ugyanannyi (ha nem több) létjogosultságuk lenne, mint a balkáni mulatósnak, ami minden évben ott van, vagy a reggae-nek, esetleg a keresztény zenekaroknak. A Klezmatics ugyan szokott meghívást kapni, dehát ők egy Grammy-díjas amerikai zenekar.

A nem zsidó tematikájú eseményeken való részvétel nyilván sokkal kevesebb, de a Sabbathsong részt vett például a szombathelyi Savaria Történelmi Karneválon, a zalaegerszegi Jazz Fesztiválon, a mogyoródi Hungaroringen egy futam utáni rendezvényen és több falunapon is, de felléptek már Baracskán és Vácott, a börtönben is. Jávori Ferenc szerint a világzenei fesztiválok a legfontosabbak a zsidó tematikájú rendezvényeken kívül. Európában és az USA-ban is jártak már, ilyenkor remek együttesekkel találkoztak és léptek fel egy színpadon, így sok stílust lehet megismerni, ebből tanulni is.

Nagyon érdekelt, hogy mennyiben különbözik a műsor összeállítása, ha egy zsidó fesztiválról vagy ha más jellegű rendezvényről van szó. – Egy zsidó fesztiválon eljátszani a dalainkat azért is jó dolog, mert ezeknek a jiddis daloknak nagy részét nem ismeri sok zsidó vallású, származású ember sem. Egy klubkoncerten, vagy egy ‹civil› rendezvényen pedig nem nagyon számítanak egy zsidó folkrock zenekarra – mondja Kovács Gergő.
A Sabbathsong célja a zsidóság dallamainak magas szintű interpretálásán túl, visszatalálni e dalok szellemi gyökeréhez és forrásához, a Biblia valóságához, ennek alapján állítják össze műsorukat.
A fiatal Z’mirim repertoárjának kialakítását sokkal inkább befolyásolja a tér, a rendezvény hangulata, esetleg a közönség korosztálya. A Holokauszt 70. évfordulójára készített Emlékezet Rezonanciái című projektjük például olyan dalokat tartalmaz, amiket már zsidó közönségnek is sokszor játszottak.

Ugyanilyen fontos lehet, hogy külföldön hogyan fogadnak egy magyar klezmer zenekart. Ezzel kapcsolatban Fegya a rendszeres izraeli turnékat említi, ahol igazán nagy szó sikert aratni, hiszen az izraeli közönséget nehéz meghódítani klezmer zenével. A Stetl az idén készül Izraelbe, a Sabbathsong járt már Berlinben, Bécsben, de adtak már koncertet Szabadkán (Szerbia), Horvátországban, Romániában is. A Z’mirim több ízben játszott határmenti településeken és Németországban, ahol sokszor állva, dobogva, vastapssal üdvözölte a közönség a számokat.

Budapest Klezmer Band
Profil: Klezmer zenekar
Megalakulás ideje: 1990
Háttér: Közép-kelet-
európai zenei átiratokat játszanak, amelyeket
az együttes alapítója
és vezetője, a munkácsi származású Jávori
Ferenc komponál.
Érdekesség: Felléptek a Madách Színház „Hegedűs a háztetőn” című musicaljében, a Győri Balett-tel közös, „Purim, avagy a sorsvetés” című produkcióban szintén élőben adják elő Jávori Ferenc szerzeményét. Az évezred rendkívül divatos zenei formájába, a „crossover»-be is kirándulnak olykor. A „Klezmer Szvit”-et a Liszt Ferenc Kamarazenekarral mutatták be a Dohány utcai neológ zsinagógában.
Tervek: Nyáron fellépnek Németországban a „Summer wind» fesztiválon és Dél-Tirolban (Olaszországban) a Gustav Mahler fesztiválon is. Nyár végén a Zsidó Kulturális Fesztiválra készülnek, ahol a világhírű Klezmatics együttessel közösen lépnek fel a Dohány utcai neológ zsinagógában.

bkb-új-zsinagóga 2015

Sabbathsong
Több mint klezmer

Profil: kelet-európai klezmer zene, jiddis és izraeli tradicionális, ill. modern dalok és táncok
Megalakulás ideje: 1998.
Háttér: Céljuk a zsidóság dallamainak magas szintű interpretálásán túl, visszatalálni e dalok szellemi gyökeréhez és forrásához, a Biblia valóságához.
Műsoraik: HASzENE (ami egy zsidó esküvő történetét dolgozza fel gyerekek közreműködésével), Klezmer Kabaré, klezmer musical (A Láthatatlan Kéz, ami Eszter történetét dolgozza fel). Prózai-zenés kamaraszínházi produkcióik életutakat bemutató művek
Tervek: A Népek Zenéje szabadtéri fesztiválra, a Sólet Fesztiválra, a Pozsonyi Piknikre, ill. a Zsidó Kulturális Fesztiválra készülnek. A Spinoza Zsidó Fesztiválon a klezmer mellett egy Jávor Pál életéről szóló premierjük lesz szeptember 13-án.

13680684_1798922780345035_6053686299101657354_n

Stetl

Profil: magyar zsidó folk metál
Megalakulás ideje: 2015
Háttér: A Stetl szó zsidó falut jelent. A zenekar a Gryllus testvérek által rögzített „Volt egyszer egy kis zsidó” lemez dalait, illetve egyéb zsidó népdalokat dolgoz át, keményebb ötletekkel.
Tervek: Megkezdik első lemezük felvételeit. Nyáron a Rabbiképző Egyetem első gólyatáborában, illetve az  EMIH által szervezett II. Sóletfesztiválon lépnek fel.

13325442_1399052083445365_7443733874032082051_n

Z’MIRIM
diák klezmer zenekar

Profil: diák klezmer zenekar
Megalakulás ideje: 2004. szeptember
Háttér: A Lauder Iskola 10-13 éves növendékei alapították, nevük azt jelenti: csalogányok.
Érdekesség: Megnyerték a Veszprémben meg­­rendezett Gyermek Művészeti Fesz­tivált. Az elmúlt évek során kialakult egész estét betöltő, önálló repertoárjuk, amelyen ismert, tradicionális klezmer dallamok csendülnek fel, saját hangszerelésben.
Különleges fellépések: A Saul fia című Oscar-díjas magyar film koppenhágai díszbemutatóján léptek fel.
Tervek: Új lemez felvétele

1505184_775523702532096_3408287375955964640_n

V. Shepherd írása

A cikk az Egység magazin 87. számában jelent meg. Az Egység magazin legújabb számát keresse a Keren Or Központban (1052 Budapest, Károly krt. 20) vagy a Kóser Piacon (1074 Budapest, Dohány utca 36.). Ha érdekesnek találta írásunkat, és szeretne még több zsidó témáról olvasni, csatlakozzon előfizetőink táborához! Előfizetésért kattintsonhttps://fizetes.zsido.com/ujsag.php oldalra.

ÓBUDAI ZSINAGÓGA