Köves Slomó: intézményes kereteket kell teremteni az egyre népszerűbb zarándoklatnak

Bár be vannak oltva az izraeli látogatók a zsidó vezetők szerint hiba volt a járványhelyzet mellett engedélyezni a több ezer fős részvételt. 

A Blikk-ben néhány napja megjelent, hogy a a járványügyi szabályok ellenére, százszorosan túllépve a tízfős létszámkorlátozást, több ezer fő részvételével vallási rendezvényt tartottak Bodrogkeresztúron – írja a Magyar Nemzet.

„Elfogadhatatlannak tartom, hogy a járványügyi szabályokat be nem tartva több ezer fővel rendezik meg a bodrogkeresztúri zarándoklatot”– nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) elnöke.

Köves Slomó az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője is elégedetlenségét fejezte ki a zarándoklat szervezésével kapcsolatban. Véleménye szerint az idei zarándoklat egy „utolsó figyelmeztetés” a magyar zsidó hitközségek és a kormány felé.

„Eljött a cselekvés ideje! A helyiekkel összefogva intézményes kereteket kell teremteni az egyre népszerűbb zarándoklatnak – hangsúlyozta Köves Slomó.

A rabbi szerint Bodrogkeresztúr az elmúlt években Európa leglátogatottabb zsidó zarándokhelye lett.

„Ez mind kulturális, mind turisztikai szempontból nagy értéket képviselhetne, mindenkinek a javát szolgálva, de a szervezettség és profizmus hiányában nem csoda, hogy inkább feszültségekhez vezet” – mondta Köves Slomó, hozzátéve, hogy a következő napokban tervezi, hogy konkrét rendezési programjavaslattal keresi meg a kormányt és a helyieket.

Lapunk megkereste Oberlander Báruch rabbit, a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetőjét, aki elmondta, hogy „túlzó számok jelentek meg a zarándokokról.” A rabbi azt is elmondta, hogy „a hazánkba érkezett zarándokok majdnem mindegyike vagy túlesett már a járványon, vagy be van oltva a koronavírus ellen”.

A rabbinátus vezetője szerint figyelembe venni azt a tényt is, hogy mindenki jogszerűen tartózkodott az országban, a helyi rendőrség kiváló munkájának köszönhetően pedig a kijárási tilalom maradéktalanul be lett tartva a településen, „eddig példátlan módon, este 10-kor a temetőt is bezárták és csak reggel nyitották ki újra” – mondta Oberlander rabbi.

Forrás: neokohn.hu 
zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA