Megjelent az Egység magazin 111. száma

Októberi számunkban körbejárjuk a zsidóság demográfiai változásait a világban és idehaza. Interjút olvashatnak a témában Köves Slomóval, az EMIH vezető rabbijával.

Jiddiskájt rovatunkban érdekes, nagyszabású új sorozatot indít Oberlander Báruch rabbi, amelyben beavat minket a budapesti mikvék történetébe, a kezdetektől indulva egészen napjainkig. Soha nem látott dokumentumok, titkok látnak napvilágot a cikksorozatban hónapról hónapra.

Bemutatjuk a zsidó kegytárgyakat, játékokat és ékszereket készítő Lévai Erika iparművészt, valamint a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban látható kiállítást, ahol a zsidó származású szakembereknek az ágazatban betöltött szerepét követhetjük nyomon az emancipációs törvény utáni korszakban.

Judapest rovatunkban a hírhedt „óbudai átok”-ról esik szó, és ezzel a lendülettel be is mutatjuk az óbudai zsinagóga mai napi életét, munkatársait.

szombati kalácsról tudhatunk meg többet gasztro-cikkünkből, amelyben természetesen szokás szerint receptet is találnak, hogy jól elkészíthessék az emancipáció jegyében a piros-fehér-zöld bárheszt.

zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA