Nagyünnepi felkészülés, elkezdődik a Megtérés hónapja

Elérkeztünk elul hónaphoz, amikor az ember magába fordul, elnézést kér és megbocsát. Ez a spirituális számvetés hónapja, az elmélyülés időszaka. Az ehhez vezető úthoz ad támpontokat a chabad.org írása.

1. Időzítés: a változás ideje

Elul hónapja augusztus közepe táján vagy vége felé kezdődik és szeptember közepéig-végéig tart. Bár Izraelben még forró az időjárás, a levegőben már érezhető a változás. A világ sok szegletében hűvösebbre fordul az idő, érzékelhetően rövidülnek a napok és megszínesednek, majd lehullanak a falevelek. Ahogy átéljük az élet elkerülhetetlen, ciklikus változását, önkéntelenül is magunkba fordulunk. A hónap spiritualitása révén könnyen megérinthetjük a bensőnkben rejtőző tisztaságot és állandóságot.

2. A hónap betűje: a jud (alázatosság)

A kabalisztikus gondolkodás szerint minden hónaphoz tartozik egy-egy héber betű. Az elul hónaphoz a héber ábécé, az álefbét legkisebb betűje, a jud tartozik. Egyetlen pont csupán, ám lényeges pont, és azt az alázatot, önmagunk jelentéktelenné tételét jelenti, amire feltétlenül szükség van ahhoz, hogy igazán közel kerülhessünk Istenhez. Ez az Isteni Név, a Jiszráel (Izrael) szó és a héber jehudi (zsidó) kifejezés első betűje.

Ha az ember a jud betűn elmélkedik ebben a hónapban, akkor elérkezhet saját legbenső lényegéhez, a legbelső ponthoz, a legtisztább lélekhez. Helyezze a jud betűt önnön belső képernyőjére, elmélkedjen, meditáljon, váljon vele eggyé és hagyja, hogy megtanítsa önnek a kicsinység és az alázatosság erejét.

3. Intim közelség Istennel: „áni ledodi vedodi li

„Én a kedvesemé vagyok és a kedvesem az enyém” (Énekek éneke 6:3) – a mondat szavainak első betűi az elul nevet adják ki, ami arra utal, hogy különösen intim, szeretettel teli viszony áll fenn Isten (a kedvesem) és az Ő népe között ebben a hónapban. (Ajánlatos ezt csodás mantraként ismételni meditálás közben ebben a hónapban.)

Elul a nagyünnepekre való spirituális felkészülés ideje. A spirituális számonkérhetőség által megkövetelt belső munka és a saját belső lényegünkhöz való visszatérés (héberül tesuvá, megtérés), melyet ebben a hónapban gyakorolunk, kihat arra, hogy a következő évben hogyan leszünk képesek megállni Isten előtt és fogadni az áldásait.

4. Történetileg: a megbocsátás hónapja

Mózes ebben az időszakban a Szináj-hegyen tartózkodott, hogy az aranyborjú bűne után megtérésért esedezzen népe számára. Ezért ebben a hónapban nekünk is meg kell bocsátanunk saját magunknak és másoknak is. Bár nehéz, de sokszor ez a legjobb, amit magunkért tehetünk. Egész évben gyakorolnunk kell a megbocsátást, de elul hónapban előtérbe kerül ez a tematika.

5. Foglalkozzon másokkal is: hibáztatás helyett legyen együttérző

Ebben a hónapban találkozhat rég nem látott ismerősökkel. Most korábban nem tapasztalt lehetőség nyílhat arra, hogy a megbomlott kapcsolatot helyreállítsák és begyógyítsák a sebeket. Váratlan telefonhívások, az ön által korábban elkerült helyszínek szinte önkéntelen meglátogatása jellemezheti ezt az időszakot. Ragadja meg a lehetőséget, hogy megszabaduljon az önben maradt negatív érzelmektől és tüskéktől, hogy aztán valóban továbbhaladhasson az élete. Hívja fel ismerőseit, látogassa meg őket vagy írjon nekik, és kívánjon boldog és egészséges évet.

A megbocsátás nem azt jelenti, hogy ösztönözzük a rossz viselkedést, általa nem felejtjük el az elszenvedett sérelmet, még csak nem is hagyjuk figyelmen kívül. Ám arra senkinek nincs szüksége, hogy haragot tartson. A megbocsátás arra ösztönöz, hogy tekintsünk túl saját személyiségünk határain és hibáztatás helyett viselkedjünk együttérzően. Az átélt fájdalmakból és a kihívásokból pedig erőt meríthetünk a saját fejlődésünkhöz. Érdemes átgondolni az elmúlt év nehézségeit és kihívásait. Hogyan járultak hozzá a fejlődésünkhöz, a növekedésünkhöz? A másoknak való megbocsátás felszabadító érzés. Nem kevésbé fontos emellett, hogy az ember szeresse önmagát és képes legyen saját magának is megbocsátani.

6. Az átgondolás és az értékelés hónapja

Mivel elul az év utolsó hónapja, természetes, hogy az ember visszatekint, átgondolja és értékeli az elmúlt évet, az elért eredményeket, az elkövetett hibákat és az átélt nehézségeket. Mi az, ami igazán fontos az életünkben? Melyek azok a személyes kapcsolatok, melyeket sikerült fenntartanunk, javítanunk vagy kialakítanunk? Mely céljainkat valósítottuk meg? Mi az, amit még folytatnunk kell és melyek a javítanivaló kapcsolataink? Mindezeket érdemes átgondolni az új év közeledtével.

7. Sófár: változásra ébredünk

Elul a spirituális számvetés ideje. Akinek könnyebb éve volt, az könnyebben elfogadja az elmúlt évet. Akinek nehézségei adódtak, az tehernek érezheti a visszatekintést és megkérdőjelezheti a valódi változás lehetőségét. Fontos tudni, hogy a csalódottság természetes érzés az évnek ebben a hónapjában, mivel ez az érzés a tesuvá, a megtérés ugródeszkája. Képesek vagyunk a változásra. Lehetünk jobb és boldogabb emberek. Nem vagyunk igazán elakadva, csupán úgy érezzük, hogy elakadtunk. A következő év csodás lesz. Ha őszintén fordulunk Istenhez, imádkozunk, meditálunk, mélyen átérezzük a sófárfújás minden egyes hangját, megnyílhatnak számunkra lelkünk szépségének legbensőbb kapui.

Kívánjuk, hogy mindannyian megtapasztalhassuk ezt az élményt elul hónapban.

Elul hónap Újhold 1 napjával kezdődik és ettől a naptól kezdve a reggeli imát egy hónapon keresztül sófárfújással fejezzük be.

Másnap, Újhold 2. napján, ami most péntekre, augusztus 18-ra esik, ünnepi imát mondunk.

Pénteken este 18:30-kor a heti Tóraszakaszról a Softimról tanulunk

19:00 esti ima, Kabalat Sábát majd kidus

Amíg a szülők imádkoznak, a gyerekeket játszószoba, játszótér és játékos foglalkozás várja.

Szombaton 9:15-kor tanulás

10:00 reggeli ima, utána kidus

Mindenki szeretettel várunk!

A téli időszámítás az őszi Nagyünnepek után kezdődik.

ÓBUDAI ZSINAGÓGA