Példátlan összefogás Izraelért: közösen imádkoztak a zsidó szervezetek

Hétfőn délelőtt az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija Köves Slomó, Izrael melletti kiállásra és közös imára hívta a zsidó szervezeteket, mely eseményhez percről percre egyre többen csatlakoztak. A kedd délutáni összejövetelt a Jeruzsálem parkban tartották meg a Lánchíd budai hídfőjénél.

A parkban minden korosztály képviseltette magát, érezni lehetett a tömeg erejét, hogy egy közös ügyért fogtak össze a résztvevők, fiatalok, családok és idősek, kezükben izraeli zászlót lobogtatva. Egyesült a hazai zsidó közösség, egységet alkotva álltak ki Izrael mellett.

Klikkeljen a képre nagyításért!

A beszédeket Szalai Kálmán a Tett és Védelem alapítvány titkára nyitotta:

„Azért gyűltünk össze, hogy gyertyát gyújtsunk a brutális terrortámadás sok száz áldozatának emlékére, és együtt álljunk ki és imádkozzunk Izraelért és, hogy ismét biztonságban tudhassuk szeretteinket.”

Szalai Kálmán kiemelte, hogy a reményt még a nemzetközi összefogás mellett az táplálhatja, hogy „izraeli testvéreink minden korábbi támadást sikeresen visszavertek és megerősödve kerültek ki a konfliktusokból”.

Beszédét dr. Grósz Andor a Mazsihisz elnöke követte, aki elmondta, hogy a józan ésszel felfoghatatlan barbár támadás a zsidó állam 21. századi történelmének legsúlyosabb háborúját provokálta.

„Szívünk Izrael országáért, Izrael népéért, Izrael hadseregéért dobog, imáink pedig Izraelért és a világ összes zsidójáért szólnak az Örökkévalóhoz. Izrael jövője, a mi jövőnk is.

Úgy érzem, akármennyire is eltérően látjuk a világot, a hagyományokat, a közösségi életet, mi zsidók mégis egy sorsközösséget alkotunk, akár az anyaországban Izraelben élünk, akár a diaszpórában. A diaszpórában történtek érintik Izraelt és az Izraelben történtek hatnak a diaszpórára.”

A Mazsihisz elnöke hozzátette, hogy a Hamász terroristái nemcsak Izrael államot akarják letörölni a Föld felszínéről, hanem minden zsidó embert ellenségnek és célpontnak tekintenek. Hangsúlyozta, hogy

a zsidók irányzattól függetlenül legyenek szolidárisak Izraellel és egymással is.

dr. Grósz Andort, Köves Slomó vezető rabbi váltotta az emelvényen:

Klikkeljen a képre nagyításért!

„Nem hittük volna, hogy újra látnunk kell ezt a megalázást, hogy ártatlan emberek százait halomra gyilkolják kegyetlen gyilkosok; gyerekeket a szüleik előtt és szülőket a gyerekeik előtt.”

A vezető rabbi az Indexnek a következőt nyilatkozta az eseményt követően:

„Olyat láttunk, amit 80 éve nem: civil emberek százai halálra gyilkolva, házukból kora reggel elhurcolva, mindegy, hogy gyerekekről, asszonyokról vagy idősekről van szó.

A viták dacára emlékeznünk kell arra, hogy testvérek vagyunk. És nemcsak a zsidó nép tagjai testvérek, hanem minden olyan tisztességes ember, aki hiszi azt, hogy a feladatunk egymás elfogadása és a béke megteremtése egy jobb világ érdekében,

és nem az ártatlan emberek gyilkolása, kínzása”

– fogalmazott. Az este folyamán közösségi oldalán megosztotta, hogy vannak olyan helyzetek, amikor a közös összefogás mindennél fontosabb:

„Vannak olyan pillanatok, amikor fel kell ismerni, hogy léteznek alapdolgok, amelyek összekötnek bennünket és tulajdonképpen a legfontosabb ügyekben mégiscsak együtt vagyunk és összefogunk.”

Klikkeljen a képre nagyításért!

Oberlander Báruch rabbi a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetője zsoltárt mondott a sebesültek gyógyulásáért, majd közvetlenül utána kádissal emlékezett meg az elhunytakról.

A beszédek után gyertyát gyújtottak a szervezetek képviselői az áldozatok emlékére, illetve mondtak imát a sebesültekért, a túszokért és Izraelért, miközben a háttérben a Lánchíd büszkén viselte Izrael színeit.
A teljes élő közvetítést a zsido.com Facebook-oldalán nézheti meg.

Pár fotó az eseményről

ÓBUDAI ZSINAGÓGA