Rangos díjat nyert az Afrikában izraeli technológiát telepítő szervezet

Az Innovation:Africa nevű amerikai-izraeli szervezet fejlett, Izraelben kifejlesztett eljárásokat telepít Afrika elmaradott vidékeire, melyek segítségével napenergiával, ivóvízzel és mezőgazdasági technológiával segítik a nehéz sorsú közösségeket. Az Innovation:Africa az egyike lett annak a három szervezetnek, melyek megkapták az izraeli Herclijában működő Abba Eban Nemzetközi Diplomáciai Intézet “innovatív diplomácia” díját.

“21 évvel ezelőtt a Jordache cég egyik afrikai vállalatánál kezdtem dolgozni. Amikor bejártam a környékbeli falvakat, rájöttem, hogy az energia hiánya okozza a legtöbb problémát. Az energiahiány miatt nem volt elektromosság, világítás, hűtés, tiszta ivóvíz, színvonalas oktatás, továbbá hiány volt gyógyszerekből és védőoltásokból is. Az emberek órákat töltöttek minden nap azzal, hogy vízhez jussanak, és így is csak koszos, szennyezett vizet tudtak szerezni, pedig a lábuk alatt ott volt a talajvíz, melyet elektromos áram segítségével könnyen a felszínre lehetett volna hozni” – mondta Sziván Jáári, az Innovation:Africa alapítója. Jáári afrikai munkája után az Egyesült Államokba utazott és a Columbia Egyetemen szerzett mesterfokozatot energiagazdálkodásból. Már egyetemi hallgató korában elkezdte a napenergiával működő elektromos rendszerek telepítését az afrikai falvakban.

Jáári és munkatársai ma már afrikai mérnököket tanítanak meg arra, hogy miként tudják iskolák, orvosi rendelők és vízszivattyúk elektromos ellátását megoldani napelemek segítségével. Miután bevezették az áramot egy rendelőbe, orvos költözhet a településre, aki gyógyszereket és oltásokat is hoz, és nővérek segédkezhetnek a csecsemők világra jöttekor. Ha megoldják a világítás problémáit, a diákok sötétedés után is tudnak tanulni és használhatnak számítógépet. A talajvizet felhozó szivattyúk pedig nemcsak az ivóvízről gondoskodnak, hanem lehetővé teszik az öntözést és a mezőgazdaság fejlesztését.

Ron Posor, az Abba Eban Intézet elnöke szerint az Innovation:Africa legfontosabb érdeme, hogy  “az emberek közötti közvetlen diplomáciát képviselik. Éppen oda viszik el az izraeli technológiát, ahol arra a legnagyobb szükség van. A világ legelhanyagoltabb vidékén javítják jelentősen az ott élő emberek életminőségét”.

Jáári elmondta, hogy az afrikai államok nagyra értékelik az izraeli segítséget. “Mindig tanulni akarnak és nagy örömmel fogadnak minket. Ez erősíti az Izraellel fenntartott kapcsolataikat is. Amikor az emberek ivóvízhez jutnak, azt mondják, hogy Isten meghallgatta az imáikat Izraelből és Jeruzsálemből. Mindenki jól jár a tevékenységünkkel”.

“Olyan technológiát telepítettünk, melynek segítségével mi is és az adott kormányzat is képes figyelemmel kísérni a napelemes rendszerek működését. Folyamatosan látjuk az energiafelhasználást és a kiszivattyúzott víz mennyiségét is, minden egyes faluban. Ugandából mérnököket is küldtek hozzánk tanulni. Így sokkal több emberhez juthatnak el a nálunk kifejlesztett eljárások” – tette hozzá.

2008 óta az Innovation:Africa 250 helyszínen telepítette rendszereit, melyek 1.5 millió embernek nyújtanak segítséget. Jelenleg Etiópiában, Kamerunban, Ugandában, Dél-Afrikában, és még hat különböző országban vannak jelen.

zsido.com

Forrás: JPost

ÓBUDAI ZSINAGÓGA