Tíz nap zsidóság – tíz nap Izrael

Hanuka első napján mintegy húszfős csoport indult útnak Bu­dapestről – célállomásuk a Tel Aviv-i Ben Gurion repülőtér volt. Több ezer zsidó társukhoz hasonlóan ők is az ún. Taglit-Birth­right Israel program keretében utaztak Izraelbe, hogy életük­ben először vegyenek részt szervezett körutazáson őseik földjén – mégpedig ingyen.

A Taglit 18-26 év közötti, zsidó fia­taloknak kínál tíznapos túrákat, hogy megismertessék velük Izraelt és erősítsék zsidó identitásukat. A program 17 éve indult az Egyesült Államokból, és azóta több mint félmillió fiatalnak biztosították az izraeli utat, a „születés jogán”.  Az egész világról induló utakat az adott ország zsidó szervezetei koordinálják. A csoportokat izraeli katonák védik és profi idegenvezetők kalauzolják.

A december 25-én Budapestről induló csoportot az EMIH szervezte. Faith Aser, a csoport vezetője elmondta, mindenkit más fog meg egy ilyen úton, kinek mi áll közel a szívéhez. Volt, akinek a cfáti magyar múzeumban tett látogatás volt a legmeghatározóbb élmény, másoknak a Kinereten való hajókázás. Egyedülálló kaland volt kóser ételt enni egy beduin sátorban, vagy éppen a Hol-tenger egy kóser strandján fürdőzni decemberben.

Mindenkit nagyon fellelkesített a hatalmas ünneplés péntek este a Siratófalnál: „Nagyon sokszor voltam a Siratófalnál, de ilyet még nem láttam én sem. Hatalmas ünneplés volt, mindenkit berántott a tánc forgataga. Ez különösen
nagy élmény volt a csoportból azoknak, akik még nem jártak a falnál.” – meséli Aser. Szombat este Jeruzsálemben került sor egy hatalmas Taglit találkozóra, melyen nagyjából 1500 fiatal vett részt. „Sok más Chábád sliách-hal is találkoztam, akik épp csoportot hoztak. Nagy örömömre volt köztük olyan is, aki korábban a Pesti Jesiva diákja volt.”

Mivel az utazás Hanuka idejére esett, minden fiatal kapott egy saját hanukiját, amiben estéről estére fellobbanthatták az ünnepi lángot. Az ország megismerésén kívül sok más élménnyel is gazdagodtak a fiatalok: „Sokat tanultunk, épültünk az út során. Sokakban ébredt fel az érdeklődés a gyökereik iránt és határozták el, hogy a továbbiakban több figyelmet fordítanak a hagyományokra.”

zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA