Új családdal bővült közösségünk

Újabb lubavicsi küldöttek költöznek Budapestre

Oberlander Báruch rabbi és felesége, Batsheva rebbecen a
lubavicsi Rebbe, Menáchem Mendel Schneerson rabbi ké­résére és javaslatára költöztek 1989 augusztusában, nem sokkal a házasságkötésük után Budapestre, ahol útjára indították a magyarországi Chábád mozgalmat. Hosszú ideig ők ketten voltak az egyedüli lubavicsi küldöttek Magyarországon.
A mára a világ szinte minden pontján működő mozgalom alapjait a hatodik lubavicsi rebbe, Joszéf Jicchák Schneerson rabbi vetette meg. Tőle veje, Menáchem Mendel Schneerson rabbi, a Rebbe vette át a stafétabotot: ő volt az, aki megálmodta és létrehozta a világ legnagyobb haszid hálózatát, ami oktatási,
vallási és közösségi szolgáltatá­sokat nyújt minden egyes hozzájuk forduló zsidónak.
A magyarországi mozgalom az elmúlt 28 évben sokszorosára nőtt.
Mára három városban működnek küldötteik: összesen 14 lubavicsi sliách család él és dolgozik hazánkban.
Tanítanak, közösséget vezetnek, programokat szerveznek vagy éppen a vallásos élet (kóser élelmiszer, mikve, bét din, stb.)
infrastruktúráját teremtik meg.
Budapesten hat helyszínen, Óbudán, az Újlipótvárosban, a Józsefvárosban, a Belső-Erzsé­betvárosban és a Belvárosban működnek lubavicsi rabbik.
Intézményeikben idén szeptembertől bölcsődétől az érettségiig biztosítanak színvonalas zsidó oktatást, emellett kü­lönböző szintű felnőttképzéseket, hittanoktatást és iskolán kívüli programokat is kínálnak.
A főváros mellett Miskolcon és Debrecenben is találunk Chábád-központot.
Múlt héten új családdal bő­ vült a közösség.
A floridai Stell Ájzik rabbi és felesége, Chaya ­Mushka Izraelből költöztek Budapestre kisfiukkal, Menáchem Mendellel.
Nem jöttek teljesen idegen helyre, hiszen Mushky nagynénje, Köves Dvora rebbecen szintén Magyarországon él házasságkötése óta.
A Stell há­zaspár már elkezdett magyarul is tanulni, hogy mihamarabb aktív részeseivé válhassanak a közösségnek.
Ájzik rabbi fő feladata első­ sorban az Óbudai zsinagógához kötődik, itt fog segíteni Köves Slomó rabbinak az egyre gyarapodó közösséggel kapcsolatos feladatok ellátásában. Felesége, a kanadai származású Mushky rebbecen tanári feladatokat fog ellátni, a szintén Óbudán nyí­ló, angol-magyar kéttanynyelvű Maimonidész Gimnáziumban, ahol angol nyelvet és judaisztikát fog tanítani.
Ezúton kívánunk sok sikert a Stell házaspárnak új otthonukban és munkájukban!
Gut Sábesz 2017.08.11.

ÓBUDAI ZSINAGÓGA