Véget ért az EMIH nyári Táglit túrája

A legnagyobb nyári hőségben indult útnak az EMIH nyári Táglit túrájának csapata tíznapos izraeli útjára. „Újra nagyszerű csapat kovácsolódott össze az úton” – meséli Faith Áser, aki évek óta szervezi és vezeti a túrákat. „Minden csoport más, rengeteg tervezést és szervezést igényelnek ezek az utak. De a hangulat mindig nagyszerű!”

A nyári út különlegessége volt, hogy a szokottól eltérően most két sábeszt is Izrael­ben ün­nepelhettek a fiatalok. Az első szombatot Tibériásban töl­töt­ték, ahol a hely különleges at­moszférája varázsolta el a csapat tagjait. A második szombaton Jeruzsálemben, a Siratófalnál kö­szönthették az ünnepet.

Természetesen nem maradtak el az olyan kihagyhatatlan úticélok, mint Cfát festői városa, ahol a magyar múzeumot és a kabbalisták sírjait látogatták meg. Jártak beduin sátorban és kibucban, és Izrael mindhárom tengerét is megcsodálták, sőt még egy éjszakai hajókiránduláson is részt vettek. Az utazás egyik legkiemelkedőbb élménye Eiláton várt a csapatra, ahol kora hajnalban keltek, hogy megnézhessék a napfelkeltét a hegyekben.

Izrael három nagyvárosában, Jeruzsálemben, Tel Avivban és Eiláton is megszálltak, és mindenhol glatt kóser étkezést biztosítottak számukra. Az utazás során magyar származású idegenvezető kísérte a csoportot, biztonságukról pedig többek között egy szintén magyar születésű katonalány gondoskodott.

Bár az utazás véget ért, a csapat nem szóródik szét, úgy tervezik, hogy tartani fogják továbbra is a kapcsolatot. Első találkozójukra a háromgyerekes Faith család otthonában kerül majd sor, ahol Áser és felesége, Ráchel péntek esti vacsorára várják a fiatalokat.

A Táglit utak tovább folyta-tódnak, már lehet jelentkezni a té­li csoportba a taglit@zsido.com
e-mail címén! A 18 éve, világszerte működő Táglit program célja, hogy megismertesse a zsidó fiatalokkal Izrael sokszínűségét. Az ingyenes utazásra csupán költőpénzt kell vinniük a résztvevőknek. A 18-23 év közötti fiatalok számára szervezett utakon a szervezők különleges találkozók során ismertetik meg az izraeli társadalmat, az ország működését és történelmét.

ÓBUDAI ZSINAGÓGA