,,70 év unokái fotósorozat 1. rész

Az EMIH egyedülálló kezdeményezése 2015-ben valósult meg a fotósorozat elkészítésével.

Szomorú, hogy azóta többen eltávoztak tőlünk, de emléküket a fotókon is megőrizzük, – az unokák, dédunokák pedig azóta felnőttek.

A fotók 2015-ben a Madách téren szabadtéri kiállítás keretében be lettek mutatva, de a szép fotókat itt zsinagógánk web oldalán is szeretnénk, ha minél többen látnák, ezzel is emlékezni, emléket állítani és megköszönni ezerszer is a fotókon szereplőknek!

A képeken a holokauszt túlélők és akkor még a legfiatalabb családtagjaik , unokáik, dédunokáik jelennek meg, szimbolizálva a generációk egymás mellett élését és a túlélést, a továbbélést.

A fotósorozat mottója – 70 év unokái – egyidejüleg jelezi a holokauszt 70. évfordulóját és a generációk közötti kötődést, a szoros lelki köteléket.

A fotózáson részvevők nyilatkozatot tettek arról, milyen mélységben és módon kívánnak szerepelni a projektben.

Margit néni (90): húsz évesen deportálták Auschwitzba. Édesapja a vasútnál dolgozott, anyai nagyszülei szőlőtermelők voltak.  Tizenkét testvére közül ketten élték túl a holokausztot, mindkét szülője odaveszett.  Dédunokája Simon másfél éves és a hagyományok szellemében nevelkedik.

 

Éva néni (85): tizenöt évesen deportálták Bergen-Belsenbe. Dédunokája Simon másfél éves és továbbviszi a hagyományokat.

Évi mama (71): egy évesen, Budapesten vészelte át a holokausztot szüleivel, akiknek textil kötőüzemük volt. Unokája Noga 12 éves, születésétől a hagyománykövetés szellemében nevelkedett.

Erzsébet néni (88): a zenész családból származó Erzsébetet 28 évesen deportálták.  Mindkét szülője és öt testvére is odaveszett. Ketten maradtak életben a családból. Dédunokája Sára 2 éves és követni fogja a hagyományokat.

János (70): édesanyja tisztviselő, nagypapája hentes volt.  János félévesen élte meg a gettó felszabadulását, ahol szüleivel tartózkodott. A képen látható középső unokája, Sára, 12 éves és követi a hagyományokat, legkisebb unokája másfél éves.

Miklós (74): négy évesen, a VII. kerületi gettóban élte meg a felszabadulást. Édesapja IBUSZ tisztviselő, Édesanyja pedig adminisztrátor volt a kispesti textilgyárban. Szüleivel a gettóban élték túl a holokausztot. A szűk családból öten haltak meg koncentrációs táborokban. Unokája, Maximilián 6 éves a Bét Menachem tanulója és tartja vallását.

Nagymama (70) Lágerben Strasshoffban született, szülei kereskedők voltak. Két unokája van az egyik 6 éves a másik 4 éves.

György (92): huszonkét éves korában munkaszolgálatos volt. Dédunokája Rebeka 10 éves.

György (73): három évesen a gettóban vészelte át a holokausztot. Édesapja munkaszolgálatos volt, Édesanyja csodálatos módon menekült meg Mauthausenből. Janir  unokája 7 éves, Yair unokája 4 éves, mindketten követik szüleik hagyományát.

Név nélkül

Péter (75): öt évesen vészelte át a Soát a gettóban, illetve jó emberek bújtatták. A családjából sokan odavesztek. Édesapja szövőmunkás, Édesanyja varrónő volt. Unokája Dávid 7 éves.

Mari néni (79), és unokái: Dorka (14), Ádám (5)

Zsuzsa néni (73): három évesen a gettóban élte át a vészkorszakot. Csak Ő és az Édesanyja élte túl a holokausztot, a család többi tagja odaveszett. Édesanyja varrónő, Édesapja szatócssegéd volt. Legkisebb unokája Dafna 15 éves, és tovább viszi a családi hagyományokat.

Név nélkül

András (78): nyolc évesen csillagos házban, majd az édesanyjával együtt egy keresztény család segítségével vészelte át a holokausztot. Édesapjának építőanyag kereskedése volt. Öt unokája van, akik tovább viszik a családi hagyományokat.

Péter (70): édesanyja a gettóban állapotosan és egy kisgyermekkel élte túl a holokausztot. Édesapját az ,,erőltetett menetben” lőtték le.  Unokája Ármin 3 éves és a hagyományok szellemében nevelkedik.

János (75): 5 évesen a gettóban élte túl a vészkorszakot. A családjából többen koncentrációs táborban lelték halálukat. Unokája Samu 10 éves

Ágnes néni (88): tizennyolc évesen deportálták Bergen-Belsenbe. Családjával Budapesten élt. Édesapja és bátyja nem élték túl a holokausztot. Az 1 éves Johanna a hetedik, (eddig): legfiatalabb dédunokája.

Kati dédi (86): huszonhat évesen Auschwitzba deportálták. Dédunokája Lili másfél éves.

Név nélkül

Rózsi néni (95): huszonöt évesen deportálták Auschwitzba, ahonnan szerencsésen megmenekült. Családjából csak a testvére élte túl a holokausztot. Dédunokája Sárinkó 1 éves.

Név nélkül

Név nélkül

Gyuri bácsi (88): tizenhét évesen deportálták Buchenwaldba. Rajta kívül csak az Édesanyja élte túl a vészkorszakot családjából. Dédunokája, a 4 éves Dina zsidó óvodába jár, és a hagyományok szellemében nevelkedik.

ÓBUDAI ZSINAGÓGA