Titus diadalívének másolata fogja emlékeztetni a történelem tényeire az UNESCO-t

Izraeli kezdeményezésre kiállítják Párizsban az egykori római császár diadalívének másolatát, amely a zsidóság és Templom-hegy ősi kapcsolatát bizonyítja.

Róma központjában áll Titus diadalíve, amely nemcsak a letűnt birodalom vezetőjének győzelmét hirdeti, hanem a zsidó történelem egyik legfontosabb emlékét is máig őrzi. A kőtömbre faragott ábrákon ugyanis a második jeruzsálemi templom kifosztását és a Rómába deportált zsidóság rabszolgaláncra fűzését is illusztrálták közel kétezer évvel ezelőtt. Mindez a szent hely és a zsidóság ősi kapcsolatát bizonyítja.

Titus diadalíve a római Forum Romanum bejáratánál

Az izraeli külügyminisztérium munkájának köszönhetően a történelmi bizonyíték másolata hamarosan a párizsi UNESCO központban is megjelenik; és a hétágú menórát hordozó zsidó rabszolgák alakja mellett angol, francia, héber, valamint arab nyelvű szöveg is hirdeti a történelmi igazságot – közölte a Ynetnews.

A diadalív másolata

„Titus diadalíve egy objektív történelmi igazságot mutat be, amit az iszlám megjelenése előtt 600 évvel egy nem zsidó uralkodó vésett kőbe” – hangsúlyozta Carmel Shama Hacohen, az UNESCO izraeli nagykövete.

„A kiállítás és a szobor felállítása nem jelent versenyfutást Jeruzsálemért, és nem is szeretnénk más vallás kapcsolatát sérteni a szent helyük felé. Ez csak egy további lépés, amely az igazságot hirdeti, azaz azt, hogy erőszak által kiűztek minket a Templom-hegyről, és nem igaz az a palesztin-arab állítás, mely szerint soha nem éltünk ott és nincs a hellyel szent kapcsolatunk” – tette hozzá.

Az izraeli diplomata munkájának köszönhetően az emlékmű felavatására Irina Bokova, az UNESCO igazgatója személyesen adott engedélyt. A hivatalos átadóünnepségre a világ minden országából várnak nagyköveteket.

zsido.com

Képek forrása: Ynetnew

ÓBUDAI ZSINAGÓGA