Otthoni ízekkel és otthoni hangulattal várunk benneteket Széder estéinken zsinagógánkban!
Időpontok: 2017 április 10. hétfő és 11. kedd este ima, utána széder esti vacsora
Ünnepi gyertyagyújtás időpontja: 2017.04.10 19:08 – Ünnep kimenete: 2017.04.12 20:18
Köves Slomó rabbival
információ és jelentkezés: 06 30 396 9020 info@obudaizsinagoga.hu / ambrus.klara@zsido.com / Ambrus Klára
06 1 268 0183 / posta@zsido.com / Bánki Artúr
Keren Or Központ, 1052 Budapest, Károly körút 20.
Online fizetési lehetőség: https://fizetes.zsido.com/
Részvételi díj: 5 000 Ft/fő, 12 éves kor alatt 2 500 Ft/fő (10 fős csoportoknak 20% kedvezmény)
A nyolcnapos ünnep (idén 2017 április 10. estétől április 18. estéig) a felszabadulás emlékét őrzi, és azt idézi, hogy Izrael gyermekei a kétszáztíz esztendős egyiptomi rabság után, több mint 3300 évvel ezelőtt tömegesen kivonultak Egyiptomból. A kivonulás történetét, amely Mózes küldetését, a fáraó kérlelhetetlenségét, az Isten rendelte tíz csapás sorozatát, majd a zsidók menekülését beszéli el, Mózes második könyvének 1–15. fejezete írja le.
Melyek a különleges peszáchi törvények?
A kovászos: Az egyik az a kötelezettség, hogy otthonunkat teljesen megtisztítsuk minden kenyérmorzsától és egyéb kovászos ételtől, cháméctól. Az előírás szerint a kovászos “ne legyen látható” és “ne legyen fellelhető”. Ki kell takarítani, fel kell kutatni és meg kell semmisíteni. Ez mindenre vonatkozik, ami Peszáchkor nem kóser , azaz olyasmi, ami chámécot tartalmazhat, akkor is, ha nincs benne szemmel látható cháméc, mint a kenyérben, a száraz tésztákban, a búzalisztben. Az eladás: A gyakorlatban az ünnep egész ideje alatt érinthetetlen kovászost tartalmazó termékeket nem semmisítjük meg, hanem félretesszük, és a rabbi közvetítésével “eladjuk” egy nem zsidónak, hogy az ünnep nyolc napja alatt ne legyen birtokunkban. Peszách után minden visszakerül a birtokunkba, az eladás mégis törvényes. A macesz: A másik kötelezettség, hogy megfelelő mennyiségű, Peszáchra alkalmas kóser ételt készítsünk elő, és legyen mit ennünk az ünnep nyolc napján. Ezek közül a legfontosabb a mácá (macesz), mert ez helyettesíti a kenyeret. Az edények: Peszáchkor nem használhatjuk a rendes edényeket és evőeszközöket, mert azok chámécosak. Sok háztartásban van elkülönített edény és étkészlet, amelyet csak Peszáchkor használnak. Akinek nincs külön peszáchi edénye, annak ki kell kóserolnia a rendes edényeket. A főzéshez és tálaláshoz használt edényeket vízben kell kiforralni, azokat pedig, amelyekben akár szárazon, akár zsiradékban sütni vagy pirítani szoktunk, tűzben kell izzítani. A széder: A nagy felkészülés után, az ünnep első két estéjén kerül sor a hagyományos széderre, az ünnepi vacsorára. A széder során minden zsidónak 1. maceszt kell ennie, lehetőleg kézzel gyúrt, “smurá” maceszt, 2. négy pohár bort kell meginnia a megjelölt időkben, elsőként a kidusnál (lehetőleg vörösbort), 3. keserű füvet kell ennie, 4. el kell mondania a Hágádát, az egyiptomi kivonulás történetét. A “hágádá” szó “elbeszélést” jelent. A Hágádá egyben a széder lebonyolításának “forgatókönyve” is. 5. Dicsőítő zsoltárokat (Hálélt) kell mondania.
Pészáchi Hágádá kapható az EMIH és a Chabad kiadásában


https://www.youtube.com/watch?v=iNgca9t2iU8
Szép kisfilm a kézi, ellenőrzött (smure) macesz készítéséről.
https://zsido.com/category/video-galeria/page/7/
Köves Slomó rabbi modell szédere itt megnézhető