Kóser konyha Falafel: Párve, tojásmentes

Hozzávalók:
2 pohár száraz csicseriborsó (ebben a receptben nem
helyettesíthető konzervvel)
2 fej hagyma
Néhány evőkanálnyi felaprított petrezselyem
6 gerezd fokhagyma
2 ek. liszt (gluténmentes változathoz csicseriborsó
liszt)
2 kk. őrölt római kömény
Só, bors, őrölt koriander, ízlés szerint
Olaj a sütéshez

Elkészítés:
A csicseriborsót átöblítjük, majd 12 órára vízbe áztatjuk. Egy fél nap elteltével leszűrjük, a szemeket alaposan átnézzük, nehogy bogaras legyen. A csicseriborsót aprítógépbe vagy konyhai
robotgépbe tesszük (ha nem elég nagy a gépünk, több
adagban is felapríthatjuk).
Sűrű paszta jellegű péppé dolgozzuk, majd tálba tesszük. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát megtörjük
(ezeket a csicseriborsóhoz is adhatjuk, és felapríthatjuk egyszerre).
A lisztet, a sót és a fűszereket a tál tartalmához adjuk, összekeverjük, és nedves kézzel diónyinál kicsit nagyobb gombócokat formázunk.
Egy széles serpenyőben felhevítünk kétujjnyi olajat, majd
a forró olajban néhány perc alatt a golyók mindkét oldalát barnára sütjük.
Papírtörlőn leitatjuk a felesleges olajat, pitában, izraeli salátával, humusszal, tchinával kínáljuk.
Gut Sábesz 2018.12.14.

Jó étvágyat!

ÓBUDAI ZSINAGÓGA