Lubavicsban gyűltek össze a lubavicsi küldöttek

Bár a hagyományos, évtizedek óta sok ezer fő részvételével megtartott évi küldöttgyűlés a virtuális térbe költözött idén, lubavicsi rabbik egy kisebb csoportja a mozgalomnak nevet adó, kis orosz településen, Lubavicsban gyűlt össze.

Lubavics (oroszul: Ljubavicsi) egy orosz kistelepülés, mely az ország nyugati szélén fekszik a szmolenszki járásban, közel a fehérorosz határhoz. 1813-tól 102 éven át itt volt a lubavicsi hászid mozgalom központja, miután a második rebbe, Dov Ber Sneuri (1773-1827) Ljadiból ebbe a faluba tette át a székhelyét. Mind a harmadik rebbe, a Cemách Cedek (1789-1866), mind a negyedik rebbe, Smuel Schneersohn rabbi (1834-1882) sírja a lubavicsi zsidó temetőben található. Az ötödik rebbe, Sálom Dovber Schneersohn itt alapította meg híres, új tanrendet bevezető oktatási intézményét, a Tomchéj Temimim jesivát 1897-ben, melyet azóta is minden lubavicsi jesiva a mintaképének tekint.

A település elhagyásáról Sálom Dovber rebbe döntött, amikor az első világháború pusztítása már közelről fenyegette a falut, és a veszély miatt Rosztovba tette át a mozgalom központját. A bolsevik forradalom után a szovjet hatóságok üldözték a vallásos zsidókat, bezáratták intézményeiket, így a zsidó népesség jelentősen lecsökkent a faluban. A településen maradt és gettóba kényszerített 483 zsidót a területet megszálló német csapatok pusztították el 1941. november 4-én.

Lubavicsba ezek után is látogattak zarándokok, eleinte kis számban és titokban, majd a Szovjetunió összeomlása után nyíltan és egyre nagyobb tömegben. A Chábád mozgalom 2008-ban nyitott információs központot az egykori zsidó negyed területén, a közelmúltban pedig vendégfogadót alakítottak ki a zsidó látogatók számára. A település zsidó emlékeit Gabriel Gordon rabbi felügyeli, aki maga is lubavicsi küldött.

A múlt szombaton a falu kis létszámú küldöttgyűlésnek adott otthont, mely – szimbolikus formában – az ebben az évben, a járvány miatt törölt New York-i eseményt is helyettesítette.

“Magától értetődő volt a számunkra, hogy ha nem lehet a Chábád főhadiszállásán megtartani a konferenciát és a Rebbe sírjánál imádkozni, akkor legalább itt, Lubavicsban összegyűlünk néhányan, hiszen 102 éven át itt volt a közösség központja. Az együtt töltött szombat egyetlen hosszú hászid lelki szolgálattá vált, melynek során mindannyian megfogadtuk, hogy még jobban segítjük majd zsidó felebarátainkat, mely tevékenység elsődleges feladatunk, egészen a messiás eljöveteléig” – mondta Levi Yitzhak Mondshein, a közeli Szmolenszk rabbija.

A Chábád-Lubavics mozgalomnak jelenleg 5300 küldöttje szolgál a világ 105 országában. A legtöbb küldött Izraelben működik, itt összesen 991-en dolgoznak 450 különböző településen.

A küldöttek és az országok száma évről-évre növekszik. Legutóbb az Egyesült Arab Emirátusokban nyitott Chábád-központot Levi Duchman rabbi. A Chábád-mozgalom fejlődését jól mutatja, hogy míg a küldöttgyűlések első évében, 1983-ban csupán 65-en jelentek meg New Yorkban, addig tavaly már ötezernél is többen gyűltek ott össze.

zsido.com

Forrás: Arutz7

ÓBUDAI ZSINAGÓGA