Megjelent az Egység magazin 130. száma

Legújabb lapszámunkkal ismét egy kevesek által ismert világba lépünk be: megismerkedünk a falasákkal, vagyis az etióp zsidókkal. Ijár hó 28. Jeruzsálem napja, ugyanakkor ez az emléknapja azoknak, akik odavesztek, miközben Etiópiából gyalog próbáltak eljutni Szudánba, hogy onnan évezredes vágyakozás után Izraelbe mehessenek. Az emléknap ebben az évben május 22-re esett, ebből az alkalomból magazinunk májusi számát az etióp zsidóknak szenteltük. Berzi Burger Eszter átfogó írásában az etióp zsidók történetének megismerése mel­lett bepillantást nyerünk ab­ba is, milyen kihívásokkal küzdenek a modern Izraelben. Oberlander Báruch rabbi írásából megtudjuk, miért javasolta az izraeli rabbinátus egykor a falasáknak, hogy térjenek be a zsidóságba, és hogy napjainkban milyen gyakorlatot követnek ezzel kapcsolatban.

Naftali és Chana Deutsch ex­kluzív riportjában egy etióp házaspárral, Jáir Gete rabbival és feleségével, Továval ismerkedhetünk meg, akik elmesélik, milyen volt a gyermekkoruk Etiópiában, és hogyan gyalogoltak át a sivatagon a szüleikkel, hogy a Mózes-hadművelet során Izraelbe juthassanak. Jair Gete, aki egyike azon kevés etióp zsidónak, akik Izraelben rabbi képesítést szereztek, arról beszélt lapunknak, milyen szerepe van a közössége életében, míg To­va Gete segítségével megismer­hetjük az etióp zsidók ételeit, sőt csodával határos megmenekülése ihlette e havi mesénket is.

Mivel a világjárvány még mindig része mindennapjainknak, folytatjuk ezzel kapcsolatos írásaink sorát. A Rebbe szava rovatban ezúttal az orvosok kapcsán olvashatjuk Menáchem Mendel Schneerson rabbi mélyenszán­tó gondolatait. Megyeri András Jonatán összeállításával tiszteleg azon nagy rabbik előtt, akik a koronavírus áldozatai lettek. Judapest anno rovatunkban Cseh Viktor folytatja kórház-sorozatát. Wallenstein Róbert Székely Edith-tel beszélgetett: interjújában nem csak betekintést ad egy segélyszolgálat feladataiba, de bemutatja, hogyan tudja egy holokauszttúlélő életének tapasztalatát mások segítésének szolgálatába állítani.

zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA