Megjelent az Egység magazin 135. száma

A magazin október havi számának fókuszában az oktatás áll. A Rebbe három leveléből az oktatás három aspektusáról kapunk különleges tanítást. Megismerhetjük, hogy tanították a zsidó gyerekeket egykor – és hogy működnek a hagyományos zsidó oktatási modellek ma. Szilánk Zsuzsa, aki évek óta szervezi az EMIH hittanoktatási programját, egy interjúban az új hittankönyvet mutatja be.

A Judapest anno rovatból ezúttal az első magyar zsidó gimnáziumról olvashatunk. A ma a Radnóti Miklós Általános Iskolának és Gimnáziumnak otthont adó épület története éppúgy izgalmas fordulatokban bővelkedik, mint az intézmény létrejöttének históriája.

Egy másik interjúban a Szájról-szájra – Jiddis-Magyar szógyűjtemény című gyűjteményes köte­t újbóli kiadása kap­csán Oberlander Báruch rabbi segítségével a jiddis szavak világában bolyongunk – melyek által megismerjük a háború előtti magyar zsidóság néhány különleges szokását. „A háború után a túlélők jelentős része már nem használta ezeket a kifejezéseket, leginkább azért, mert eltűnt a tér, amelyben használták. Meglazult a zsidó közösségi élet, sokszor a vallás és a hagyomány se volt olyan erős, ezért a belső kódokat már nem használták” – mondta el Oberlander rabbi.

Éceszgéber rovatunk vendégszerzője ezúttal Szalai Kálmán, a TEV titkára, aki a Jobbik politikai szerepléséről értekezik.

zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA