Megkezdte budapesti látogatását Izrael diaszpóra ügyekért felelős minisztere

Pénteken érkezett Budapestre négy napos látogatásra Ámicháj Chikli, Izrael Állam diaszpórai kapcsolatokért felelős minisztere, aki politikusokkal, zsidó és nem-zsidó közösségi vezetőkkel is találkozik, tájékoztat a Neokohn.

Ámicháj Chiklit a Nemzetközi És Európai Uniós Igazságügyi Együttműködésért Felelős Államtitkárság képviseletében Bóka János európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkár fogadta. A két politikus közötti megbeszéléshez csatlakozott Yakov Hadas-Handelsman, Izrael Magyarországra akkreditált nagykövete.

Az izraeli miniszter megköszönte Magyarország rendíthetetlen kiállását Izrael önvédelemhez való joga mellett, különösen a nemzetközi fórumokon, mint az ENSZ és az Európai Unió.

A miniszter kiemelte, hogy Magyarország minden erejével igyekszik elérni a Hamász terroristái által foglyul ejtett túszok szabadon engedését.

A találkozót követően a magas rangú izraeli politikus a Milton Friedman Egyetemen tartott érdekfeszítő előadást az Izraelt ért brutális palesztin terrortámadást követő háború fejleményeiről, majd az Óbudai zsinagógában zsidó vezetőkkel találkozott. Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija köszöntette a minisztert és megköszönte támogatását és „a magyarországi zsidóság nagy tisztelőjeként” hivatkozott Chiklire.

Oirechman Smuel rabbi, a MAOIH főtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy Chikli jó kapcsolatot ápol a Chábád-Lubavicsi közösséggel szerte a világon.

Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség vezetőinek tartott megbeszélésen a Chikli hangsúlyozta, hogy

„zsidó emberekként nem felejthetjük, hogy az izraeli hadsereg bátor katonái azért harcolnak, hogy minden zsidó biztonságban élhessen szerte a világon”.

Chikli kiemelte, hogy a háború „nem területért folyik – Izraelnek nincs szándéka Gázát elfoglalni – hanem ideológiai alapú egy több évtizeddel ezelőtti gyilkos ideológia indoktrinációjának következménye.”

Az izraeli diaszpóraügyi miniszter látogatást tett a Maimonidesz Gimnáziumban is, ahol a tanárokkal és diákokkal is beszélgetett és válaszolt az Izraelt ért terrortámadás nyomán kialakult háborút érintő kérdésekre.

IMG_9130

IMG_9361

Lehet, hogy egy kép erről: 3 ember és tömeg

Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember, szemüveg, karóra és kalapbolt

Lehet, hogy egy kép erről: 3 ember, öltöny és szöveg

zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA