Ne feledkezzetek meg a gyerekekről!

Sokszor úgy tűnik, a járványügyi intézkedések meghozatala során a gyerekekről, közülük is a kamaszokról, megfeledkeznek. A Zsinagógák Világszervezete éppen erre hívta most fel a figyelmet: „Ne feledkezzetek meg a gyerekekről!” Arra kérik a zsinagógákat, hogy továbbra is folytassák az elmúlt év során megszokottá vált szabadtéri minjeneket, és emellett vonják be jobban a 16 éven aluli fiatalokat is, akik még nem kaphatnak oltást, de fontos számukra a zsinagóga és a minjenben való imádkozás.

Az elmúlt héten Izrael-szerte sok zsinagóga megnyitotta a kapuit azok előtt, akik zöld igazolvánnyal rendelkeznek, vagyis beoltották őket koronavírus ellen, vagy átestek a fertőzésen. A gyerekeket – hacsak nem voltak maguk is betegek – ez automatikusan kizárja a zsinagógákból. A Zsinagógák Világszervezete felismerte ezen eljárás veszélyeit, és felszólította a szélesebb közönséget, hogy ne feledkezzenek meg a gyerekekről, inkább továbbra is tartsák a szabadban a minjeneket, hogy ők is részt vehessenek az imádkozáson.

„A gyerekeink rengeteget szenvedtek az elmúlt évben” – áll a szervezet állásfoglalásában. – „Szinte egyáltalán nem jártak iskolába, nem mehettek találkozókra, vagy társasági eseményekre, és még a zsinagógáktól is távol tartották őket, csakúgy, mint minket, felnőtteket.” A szervezet képviselői bejelentésükben utaltak arra is, hogy a 13. születésnapjukhoz közeledő fiúk hagyományosan rengeteget készülnek arra, hogy a 13. születésnapjukat követő szombaton felolvassanak a Tórából. Közülük mégis számtalan olyan akadt, aki végül nem olvashatott a Tórából, csak nyomtatott könyvből, szűk családi körben olvashatott.

„Most, amikor a zsinagógák a zöld igazolvány tervezetnek megfelelően kinyithatnak, a 16 év alatti gyerekek, akik nem kaphatnak még oltást, újra csak a zsinagógán kívül találják magukat. Felnőttekként, szülőkként, rabbikként és sameszekként kötelességünk, hogy megbizonyosodjunk arról, nem felejtjük el őket. Gyermekeink érdekében feltétlenül kell szabadtéren is imádságokat szerveznünk, a megengedett kapszulákban. Így minimalizálhatjuk azt a spirituális és vallási kárt, amit a kihagyásuk okoz. Az ilyen minjenekben ezek a gyerekek tölthetik be a samesz szerepét, olvashatnak a Tórából, vezethetik az imádkozást és tarthatnak tóramagyarázatot. A nehézséget ilyen módon olyan kihívássá változtathatjuk, mely oktat és összeköt.” Az állásfoglalás és egyben ajánlás ezekkel a szavakkal ér véget: „Imádkozunk azért, hogy mindannyian egész családunkkal együtt visszatérhessünk a zsinagóga falai közé jó egészségben és erőben”.

zsido.com

Forrás: Arutz7

ÓBUDAI ZSINAGÓGA