Nyolcvankét éve a központban: évfordulót ünnepel a 770

Mit jelent önnek, ha azt a számot látja, 770? Egy telefonszám? Egy évszám? Esetleg egy kapukód? A világ minden táján élő lubavicsi haszidoknak és az áldott emlékű Rebbe, Menáchem Mendel Schneerson rabbi minden tisztelőjének ez a háromjegyű szám egyértelműen a New York-i Eastern Parkway egyik jellegzetes, háromormú, vöröstéglás házát jelenti. A lubavicsi mozgalom főhadiszállását.

Ezen a héten volt éppen 82 esztendeje, hogy New York Brooklyn nevű városrészében, azon belül a Crown Heights negyedben az Agudas Chassidei Chabad, vagyis a Chábád-Lubavics közösség megvásárol­ta az azóta is a tulajdonukban álló épületet. Ez adott otthont a hatodik lubavicsi rebbe, Joszéf Jicchák Schneerson rabbi lakásának, dolgozó- és könyvtárszobájának, az általa vezetett jesivának és nem utolsó sor­ban a zsinagógájának. A rebbe alig öt hónappal korábban érkezett az Egyesült Államokba a nácik által megszállt Varsóból menekülve. Lakását az épület második szintjén rendezték be.

Utódja és veje, a hetedik rebbe, Menáchem Mendel Schneerson rabbi is ezt az épü­letet használta a mozgalom központjául – és ma is a 770-ként ismert épület ad otthont a nemzetközi Chábád-Lubavics szervezet főhadiszállásának. A Rebbe azonban nem a 770-ben élt feleségével: az Eastern Parkway-i lakás lakója haláláig Chaya Mushka rebecen édesanyja, az előző rebbe felesége, Nechama Dina rebecen volt.

Az 1920-ban emelt, neogótikus épület eredetileg orvosi rendelőnek épült. 1940-es megvásárlása óta számos felújítás és átalakítás történt, hiszen a lubavicsi mozgalom központja a ’60-as évekre már alaposan kinőtte az eredeti épületet és tovább terjeszkedett. Alagsori nagyzsinagógája például jelentős részben a 784-es és a 788-as szám alatt húzódik.

Az épületegyüttesben kezdetektől működő Tomchei Tmimin jesivában ma már mintegy ezer diák tanul, folyamatos imával és tóratanulással töltve meg a termeket.

A jól felismerhető épület a ’90-es évekre a lubavicsi haszidizmus egyik szimbólumává vált: adományperselyeken, tfilin- és tálittokokon, mezuzadobozokon jelenik meg a képe. Emellett számos másolata épült föl szerte a világon az Egyesült Államoktól Brazílián és Argentínán át Ausztráliáig. Találkozhatunk többé-kevésbé hiteles másolataival Izraelben, Olaszországban és Ukrajnában is.

Az eredeti épület pedig megőrizte funkcióját: noha ezrek látogatnak el ide, hogy megnézzék a Rebbe irodáját vagy zsinagógáját, nem vált múzeummá, hanem ma is élő, lüktető szíve az egész világot behálózó mozgalomnak, ami a zsidóság fényét viszi el a világ minden sarkába.

zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA