ÓbudaKult – minden jó, ami egy zsinagógában történhet

Elindult az ÓbudaKult programsorozat zsinagógánkban, amelyben színházi előadásokat, koncerteket, különleges vendégeket láthatnak az érdeklődők. A programsorozat szervezőjével, Erdős Judittal beszélgettünk. 

– Hogyan született meg az ötlet, hogy Óbudai Zsinagógában kulturális programok valósuljanak meg?

– Már körülbelül két éve megszületett az elképzelés, hogy ÓbudaKult néven indítsunk egy rendezvénysorozatot, amelynek keretében különböző műfajban hívunk nemcsak vallásos, hanem világi témákban is ismert és elismert előadóművészeket – természetesen a zsinagógákban tartható rendezvényekre vonatkozó szabályok betartásával.

Volt már néhány kulturális programunk, amelyek nagy sikert arattak: 2019-ben az entebbei túszdrámáról tartott előadást Rami Sherman, aki részt vett az akkori eseményekben. Többször fellépett nálunk Mága Zoltán hegedűművész és a Budapesti Fesztiválzenekarnak is volt kon­certje a zsinagógában. Tavaly januárban Hegedűs D. Géza hozta el Márai-estjét, ezt az emeleten lévő kidus-teremben tartottuk, ahová 80-100 fő fér be. Akkor lehetett igazán látni, hogy ez a műfaj olyan embereket is érdekel és vonz, akik egyébként nem nagyon járnak a zsinagógába.

– Ez egyfajta fordulópont volt?

– Igen, ez egy nagyon sikeres előadásunk volt, így ennek hatására összeadódott a fejemben, hogy lehetne ez egy kulturális programsorozat is az Óbudai Zsinagógában, hiszen most már az imatér és a kidustér is gyönyörűen megújult. Idén nyáron aztán ismét előálltam az ötlettel, és Köves Dvora rebecen személyében támogatóra találtam: vele és az ő asszisztensével, Sebestyén Grétával el is kezdtünk dolgozni ezen. Így aztán jövő nyárig meg is vannak a meghívandó művészek, előadók nevei többféle műfajban. Van, akivel még egyeztetünk, de nagyon szépen alakul a fellépők listája.

– Milyen adottságai vannak a zsinagógának, amelyek predesztinálják az ilyen típusú programokra?

– Az ilyen szép enteriőröket érdemes kihasználni, sokkal jobb egy ilyen impozáns környezetben rendezvényeket tartani. Az Óbudai Zsinagóga imatere 4-500 főt is be tud fogadni, így ott nagyobb volumenű koncertek is megtarthatók, kisebb rendezvényekre az emeleti kidusterem is alkalmas. A most induló Babka bábelőadás-sorozat első darabja a fenti gyerek-játszószobában lesz.

– A fent említetteken kívül milyen jellegű rendezvények kapnak helyet az épületben?

– Sokféle műfajban gondolkodunk. No­vemberben Chani és Ben Farhat lesznek a vendégeink. Élettörténetük nagyon izgalmas, boldogságkere­sé­sü­ket, közös útjukat mesélik el egy szórakoztató előadásban. December 15-én Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész hozza el a Radnóti-estjét, amely a Radnóti Színházban ma is műsoron van.

2022-ben kezdésnek egy különlegesen izgalmas és testi-lelki feltöltődést nyújtó programmal várjuk a hölgyeket: január közepén Rubint Réka tart egy fitness órát, és mivel éppen Tu BiSvát környékén leszünk akkor, nagyszabású gyümölcsbárral: salátákkal, smoothiekkal várjuk majd a látogatókat.

Ezt követően minden hónapban lesz egy-egy érdekes, remek programunk, ezekről a későbbiekben folyamatosan hírt adunk, sok meglepetés vár az érdeklődőkre.

– Mit gondol, milyen turisztikai lehetőségek rejlenek még a kulturális programokhoz kapcsolódóan az Óbudai Zsinagógában?

– A turisták különböző városi séták alkalmával sokszor eljutnak hozzánk, legtöbbször Ambrus Klára kollégánk vezeti körbe a látogatókat. Látok azonban abban lehetőséget, hogy összekapcsoljuk a turistacsoportokat a kulturális és kulináris programjainkkal, így népszerűsítve a zsinagógát mint sok mindenre alkalmas helyszínt.

– Hamarosan elérkezik Hanuka ünnepe, mivel készülnek erre Óbudán?

– November 14-én tartunk egy családi készülődést. Chájá és Levi Greenberg vezetésével gyerekek számára szervezünk fánksütő workshopot, izraeli séfünk segítségével pedig a felnőtteknek tartunk fánkkészítési kurzust, amelyen megtanulhatjuk azt, hogyan készítik és díszítik Marokkóban, Spanyolországban és Dél-Amerikában a hanukai fánkokat. Reméljük, minden tervünket maradéktalanul meg tudjuk valósítani, nagyon várjuk a látogatókat, ezt a gyönyörű épületet mindenkinek látnia kell.

Bálint András Radnóti-estje„A jól szerkesztett estben a versek is otthon vannak, de elsősorban a szerző portréja látszik; mellette kortársak bukkannak fel, és mivel Bálint András a zsidóság-magyarság témájában saját példáiból is szemezget, még a jelen is képviseltetik. Újságcikkek, levelek – névvel és névtelenül –, naplók és versek mondják el, közvetlenül vagy éppen közvetve, hogy zsidóság tekintetében ki-ki csak önmagáról nyilvánítson véleményt. Olyat, amilyent akar – és tehesse ezt következmények nélkül.”

Csáki Judit kritikus

zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA