Orbán Viktor látogatása Jeruzsálemben / a zsidó közösség a kormány védelme alatt áll

A magyar kormány ahogyan eddig, úgy a jövőben is teljesíti minden kötelességét a magyarországi zsidó közösség tagjaival szemben – mondta Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Jeruzsálemben, amikor Reuven Rivlinnel, Izrael Állam elnökével találkozott. 2018.07.19.

A miniszterelnök az elnöki rezidencián az izraeli államfővel folytatott megbeszélése elején kiemelte: Magyarországon él a legnagyobb zsidó közösség Közép-Európában, és ez a kormánynak különleges felelősséget ad. Minden magyar állampolgárt megvédenek, így a zsidó közösség is a kormány védelme alatt áll, ami azt jelenti, hogy zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben – jelentette ki.

Orbán Viktor kifejtette: az antiszemitizmus modern formái terjedőben vannak Nyugat-Európában, míg Közép-Európában csökken az antiszemitizmus. Magyarország támogatja a helyi zsidó közösség kulturális újraépítését – tette hozzá.

A gazdasági kapcsolatokat illetően közölte: 200 izraeli cég működik Magyarországon ötezer magyar embernek állást adva, és ezek a vállalatok elégedettek Magyarországgal. Az izraeli miniszterelnökkel arról is beszéltek, hogy miként erősíthetnék ezt az együttműködést – idézte fel.

Reuven Rivlin hangsúlyozta: nagyra értékelik az erőfeszítéseket, amelyeket Magyarország tesz az antiszemitizmus visszaszorítására, továbbá azt a támogatást, amelyet Magyarország nyújt a nemzetközi szervezetekben Izraelnek. Mint mondta, fontos küzdeni a neofasizmus ellen, hiszen az teret enged a rasszizmusnak és a gyűlöletnek, ezért komoly veszélyt jelent a szabad világra. Az államfő kiemelte a demokrácia jelentőségét, és közölte: Izraelben zsidó demokráciát építenek, ahol természetes a szabad vallásgyakorlat.

A kormányfő hivatalos izraeli programja részeként tegnap fát ültetett a Nemzetek Ligetében, és köszöntőjében kiemelte: e barátság alapja a magyarországi zsidó közösség, amely a legnagyobb Közép-Európában, a nagyszámú magyar diaszpóra Izraelben, Herzl Tivadar öröksége, a hasonló értékek, valamint a béke és biztonság megőrzésének közös vágya.

A miniszterelnök közölte: minden politikai vezető kötelessége tanulni a múlt hibáiból. Sosem felejtjük el, hogy annak idején a magyar kormány nem tudta megvédeni a zsidó polgárait, de ma garantáljuk minden zsidó polgár biztonságát Magyarországon, és zéró tolerancia van az antiszemitizmus ellen – jelentette ki.

Hozzátette: segítik a zsidó vallásos és kulturális élet újraépítését, zsinagógákat újítanak fel, iskolákat támogatnak, kulturális eseményeket rendeznek. Orbán Viktor azt mondta: nagy jelentősége van a mostani faültetésnek, amely a magyar-izraeli barátságot jelképezi.

A miniszterelnök imacédulát is elhelyezett a fal egyik résébe. 2018.07.20

Hivatalos izraeli látogatásának utolsó programjaként a zsidó nép legszentebb helyszínét kereste fel a magyar miniszterelnök. A Siratófalnál Orbán Viktort és Lévai Anikót Smuel Rabinovitch a Siratófal főrabbija, Mordechai Eliav a Siratófal igazgatója és Mordechai Laventer a Siratófal magyar nyelvű idegenvezetője, valamint Köves Slomó az EMIH vezető rabbija fogadták, akik a látogatás elején maketten mutatták be a Siratófal háromezer éves történetét.

A Siratófal rabbija először arról beszélt, hogy ezen a helyen át lehet élni a zsidó nép történetét, majd kitért a miniszterelnöki látogatás időpontjának különlegességére, hiszen holnap és holnapután, a böjttel egybekötött gyásznapon a két jeruzsálemi szentély lerombolására emlékeznek a világon mindenütt a zsidók.

Orbán Viktor erre reagálva a zsidó és a magyar nép közti hasonlóságról beszélt, amelyben alapvető jelentőséggel bír a történelmi emlékezet.

A magyar miniszterelnök felidézte, hogy 2015-ben már járt a Siratófalnál, akkor magánlátogatás keretében érkezett Izraelbe Netanjahu meghívására. Ahogy akkor, feleségével együtt most is elhelyezett egy imacédulát a Siratófal egyik résébe. Arra a kérdésére, hogy a korábbi kívánsága valóra vált-e, Orbán Viktor mosolyogva felelte: „Nem panaszkodhatom.”

Smuel Rabinovitch rabbi elmondta a miniszterelnöknek, hogy a fal több száz méter hosszan folytatódik a föld alatt, ahol most állnak csupán egy része az építménynek. Orbán Viktor erre közölte, reméli, hogy amikor legközelebb Izraelbe jön, akkor a fal többi részét is megnézi.

A látogatás végén a vendéglátó rabbik a Siratófal történetét bemutató könyvet adták emlékül Orbán Viktornak és feleségének.

MTI/zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA