Szimhát Torá a tóra örömünnepe 2022.10.17.

Hétfőn este kezdődően, hákáfot körtánc lesz a Tórákkal az Óbudai Zsinagógában. Szimhát tóra alkalmából a zsinagógában megtalálható összes Tóratekerccsel, a férfiak hétszer körbevonulnak a bima körül. A hatalmas örvendezéssel járó körvonulásból egyetlen Tóra sem maradhat ki, bármilyen handicappel rendelkezik is, joga van büszkén megmutatni magát a ceremónián. A rendezvény végén szöudát ülnek (nagy lakoma), mivel ez a méltó lezárása a Talmud-traktátus végének.

„A derű az egyik legnagyobb micva, főleg, ha a Tórához kapcsolódik. Ezen a napon vigadunk, énekelünk, körtáncot járunk, cukrot szórunk a gyerekeknek és elfeledünk minden bánatot. Mindenki mondhat bráhát a Tóránál, még a gyerekek is, közösen. Az eseményre felnőtteket és gyerekeket is egyaránt várunk, fergeteges lesz a hangulat, ünnepeljünk együtt.” – invitálja az olvasókat Köves Slomó, az Óbudai Zsinagóga rabbija.

Tánc vagy tanulás?

Írta: Oberlander Baruch rabbi

A lubavicsi rebbe, rabbi Menachem M. Schneerson zcl tanítása alapján
A Sátrak ünnepének hét napja alatt a szabad ég alatt álló szukában, sátorban eszünk. A nyolcadik nap már független ünnep, Smini Áceret, “az ünnepi gyülekezet nyolcadik napja”. A heti Tóra-olvasás éves ciklusa a következő napon fejeződik be, amelyet Szimchát Torának, a Tóra örömének is neveznek. Talán ez az év legvidámabb ünnepe. Hétszer táncoljuk körbe a zsinagógát a Tóra tekercseivel, és akit csak lehet, megtisztelünk azzal, hogy Tórát vihet: evvel azt a köteléket erősítjük meg, amely a zsidó népet a Tórához és az Örökkévalóhoz köti. Ez a tánc a hákáfot.
A chaszidizmus azt kérdezi: miért ünnepeljük így Szimchát Torá ünnepét? A Tóra az intellektuális szférához tartozik, és a mi kötelességünk a Tóra tanulmányozása, megértése. Éppen ezért talán helyénvalóbbnak tűnnék a Tóra-adást elmélyült tanulással ünnepelni. Látszólag éppen ellenkezőleg cselekszünk: ahelyett, hogy értelmünkkel szolgálnánk a Tórát, a lábunkkal, tánccal szolgáljuk.
A Tóra valóban a legnagyobb bölcsesség és értelem forrása. Ám mégsem a mi bölcsességünk, nem a mi értelmünk, hanem az Örökkévaló végtelen bölcsességét tartalmazza. A Tóra nemcsak véges emberi értelmünkhöz szól, hanem a lélekhez is, mivel a lélek maga is “valósággal része az Istenségnek”. Aki a Tórát tanulmányozza, akár tudós felnőtt, akár kisgyermek, a Tórában meglévő isteni esszenciát köti össze lelke esszenciájával.
A díszbe öltöztetett tekercsekkel való körtánc a Tórának azt az aspektusát jelképezi, amely rejtve van intellektusunk elől. Minden egyes zsidó táncolhat a Tórával, függetlenül attól, hogy mekkora tudás birtokában van. Hiszen az Örökkévaló ajándéka, a Tóra valamennyi zsidó, “a zsidó nép öröksége”, függetlenül az örökös korától vagy képességeitől.
Ez tehát a hákáfot jelentősége: a Tóra-tanulásnak és az Örökkévaló szolgálatának azon a felismerésen kell alapulnia, hogy a Tóra az Örökkévaló végtelen ajándéka, valamint a tiszta, egyszerű hiten, amely jámborsághoz és engedelmességhez vezet.
Ám ez csupán az alap. A hákáfotban a Tóra-tekercsekkel a felolvasóállványt járjuk körbe, amely arra emlékeztet bennünket: kötelességünk a Tóra tanulmányozása. Az Örökkévaló azért ruházott fel bennünket értelemmel, hogy ezt is a Tóra szolgálatába állítsuk. Nem elég az egyszerű hit: arra kell törekednünk, hogy értelmünkkel minél többet felfogjunk a Tórából. Csakis ekkor szolgáljuk az Örökkévalót egész lényünkkel.
zsido.com

Október 9. vasárnap

Erev szukkot, Szukkot előestéje, gyertyagyújtás: 17:49

Sáchárit (reggeli ima): 08:00
Esti ima és kidus a sátorban: 18:00
Gyerekprogram: szukkadekorálás festékszóróval (felnőtteknek kávé és sütemény)

Október 10. hétfő

Szukkot első napja Főünnep, gyertyagyújtás 18:52

Sáchárit (reggeli ima), kidus és ünnepi lakoma a sátorban: 08:00
Esti ima: 18:00

Október 11. kedd

Szukkot második napja Főünnep

Sáchárit (reggeli ima), kidus és ünnepi lakoma a sátorban: 08:00
Minha (esti ima) és hávdálá: 18:00, Főünnep vége: 18:50

Október 12-15 Félünnep

Október 14. péntek

Kábálát sábát, kidus: 17:45
gyertyagyújtás 17:40

Október 15. szombat

Reggeli ima, kidus: 08:00
Délutáni ima, szeudá slisit (sálesüdesz): 17:45
vége 18:45

Október 16. vasárnap

Hosáná rábá

Sáchárit (reggeli ima): 10:00
gyertyagyújtás 17:36

Esti ima: 18:00

Körtánc: 18:30

Október 17. Hétfő

Smini áceret

Reggeli ima, kidus és ünnepi lakoma: 10:00
Mázkir (jizkor): 11:30

Szimchát torá előestéje

Esti ima: 18:00
Körtánc, kidus és ünnepi lakoma: 18:30
gyertyagyújtás 18:39

Október 18. Kedd

Szimchát torá

Reggeli ima, kidus és ünnepi lakoma: 10:00
Körtánc: 10:45
Minha (esti ima) és ünnepi fárbrengen: 17:30
Tóra örömünnepe, vége: 18:37