Szukkot Miskolcon

Gőzerővel kezdték meg munkájukat az új miskolci sliáchok. A Fuchs házaspár az őszi ünnepek előtt költözött új lakóhelyére, ám nem ismeretlen terepre mentek. Tavaly már Miskolcon töltötték az ünnepeket, és korábban is többször ellátogattak a megyeszékhely zsidó közösségéhez.

Szukkot alkalmából a házaspár maga sütötte a közösség számára a bárcheszt saját konyhájukban, és az ünnep első két napján kidussal látták vendégül a helyi zsidókat. A zsinagóga szukkáján kívül a Chábád központként is szolgáló otthonukban is állítottak sátrat és mindkét helyen vidám étkezéseket szerveznek.

Az ünnep idején ellátogatott a zsinagógába egy miskolci középiskolásokból álló diákcsoport is. Őket a közösség kérésére a család idősebbik fia, Benjámin vezette be Szukkot rejtelmeibe. Bemutatta nekik az ünnepi sátrat és elmesélte a négy növény szimbolikáját is.

Mint Fuchs rabbitól megtudtuk: a közösség örömmel fogadta az érkezésüket és máris sokakkal szoros kapcsolatot építettek ki. Az ünnep mindkét napján minjenben tudtak imádkozni az egyik félünnepen pedig váratlan vendégeik is érkeztek. Egy keresztúri haszidokból álló csoport látogatott el a városba Bodrogkeresztúrról jövet, akik örömmel csatlakoztak a közösséghez egy délutáni és esti ima erejéig.

zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA