Digitálisra váltott az EMIH a járvány idejére

Az ősi Tóra szava szólal meg és látszik a legmodernebb digitális eszközökön. Digitálisra váltott az EMIH. A koronavírus járvány további terjedésének las­sítása érdekében a Magyar Kor­mány országos intézkedései­vel összehangolva az EMIH is komoly lépéseket tett. Bár zsinagógáink, iskoláink és közösségi házaink bezártak, és így néhány szabadtéri minjántól eltekintve a hitközségünk tagjai nem találkozhatnak egymással, a hitközségünk rabbijai és vezető egyéniségei megalkották a zsido.com közösségi oldalán keresztül sugárzott Virtuális Bét Midrást, hogy a közös tanu­lás élménye ezekben a nehéz időkben se maradjon el. Ezért a hét elejétől kezdve Köves Slomó óbudai rabbi – már jóval a járvány előtt megkezdett és online is elérhető – reggeli Talmudtanulásán túl, most már esténként is lehetőségünk lesz tanulni az online tanházban, melyet sokak kérésére Oberlander Báruch a Vasvári Sász Chevra zsinagóga lubavicsi rabbija szer­vezett meg. A Virtuális Bét Mid­rásban Oberlander rabbi a ví­russal kapcsolatos háláchikus kérdéseket boncolgatja, Megyeri Jonatán a közelgő Peszách ünnepére készíti fel a hallgatókat, míg Glitzentsein Sámuel, Faith Aser, Myers Mendy rabbik és más előadók változatos témákról beszélnek.

A Maimonidész Gimnáziumban már a múlt héten zökkenőmentesen rajtolt a távoktatás, míg a Bét Menáchem iskola tanulói az előző héten még csak lélekben készültek a kamerákon keresztüli tanulásra a tankönyveik mellől, hogy hétfőtől ők is nagyobb társaikhoz hasonlóan tanulhassanak. Azoknak a diákoknak, akiknek nem volt okos eszközük, az intézmények kölcsönöztek laptopokat és tableteket, így senki sem marad el a tanulmányaiban. Az iskola igény esetén meleg étellel is segíti az izolációban lévő családokat.

Ifjúsági csoportjaink tagjai­nak sem kell nélkülöznie az Alef­Kidsben töltött örömteli órá­kat, ugyanis a hét elejétől a csoport mádrichái (ifjúsági vezetői) is megkezdték a játékos táv-foglalkozásaikat. A vasárnap délutáni próbafoglalkozásba már 40 gyermek kapcsolódott be!

A Cedek Szeretetszolgálat nép­konyháinak éttermi része ugyan az óvintézkedések miatt be­zárt, az ebédeket továbbra is megfőzik, melyeket az itt étkezők ételhordókban tudnak elvinni.

Mindeközben az EMIH kol­légái keményen dolgoznak azon, hogy a közelgő Peszách ünnepét hogyan könnyíthetik meg a közösség tagjai számára a tervezett széder-csomagokkal és más egyéb módokon.

Az Örökkévaló segítségével az EMIH ezekben a nehéz időkben is méltóképp tudja szolgálni a hazai zsidó közösséget, de most azért is imádkozzunk és tanuljunk Tórát, hogy a járvány mihamarabb véget érjen és hogy újból a megszokott kerékvágásban élhessük életünket.

Virtuális elődások

Myers Mendy rabbi:

A tükör másik oldalán – a he­ti­sza-
­kasz és tanulságai napjaink­ban

A Cháj Galéria Facebook-ol­da­lán, szerdánként 18:30-tól

Feldman Mussie rebbecen:

Közepesek a konyhában

(csak nőknek!)

A csoport Facebook zárt csoportjában. Belépési engedé­lyért keressék Feldman reb­be­cent. Szerdánként 20:30-tól

Hurwitz Sholom rabbi:

Peszách-hoz közeledve

A Teleki zsinagóga zárt Face­book-csoportjában, belépési en­­­ge­délyért keressék Hurwitz rabbit.

Keddenként és csütörtökönként 16:00–17:00 Peszáchig

Glitsenstein Chaim Saul rabbi:

Napi dvár torá

Konferenciahívás a

+36 1 987 6825-ös

telefonszámon. Kód: 901244

Vasárnaptól csütörtökig

19:00-tól

Virtuális Bét Midrás

zsido.com facebook oldalán (az előadók névsorát lásd cikkünkben) minden nap péntek kivételével 19:00–22:00 óráig

zsido.com

ÓBUDAI ZSINAGÓGA